Paarse Vrijdag valt in Nederland elk jaar op de tweede vrijdag in december en is dé grote actiedag van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). De GSA zet zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als wereldwijde norm.
Deze actiedag wordt vooral gevoerd op middelbare scholen, omdat de helft van alle middelbare scholieren moeite heeft met openlijke uitingen van hun seksualiteit. Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksen (lhbti’s) worden op school meer gepest, spijbelen meer, vinden de onderlinge sfeer in de klas minder goed en hebben een minder goede band met hun docenten zodra ze wel openlijk voor hun seksualiteit uitkomen. Door de GSA wordt allereerst opgeroepen om zoveel mogelijk in het paars gekleed naar school toe te komen. Door het dragen van paars op Paarse Vrijdag kunnen mensen laten zien dat zij oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties. Naast het stimuleren van de scholieren om paarse kledij te dragen, stimuleert GSA ook de scholen zelf om actief deel te nemen aan Paarse Vrijdag en een bepaald budget in deze dag te investeren. Dit doen scholen door bijvoorbeeld de school met paarse ballonnen en slingers te versieren of de klassen langs te gaan met een GSA-presentatie. Naast het feit dat Paarse Vrijdag een belangrijke zichtbaarheidsactie is, is deze dag namelijk een goed moment om in de lessen op scholen aandacht te besteden aan de seksuele- en genderdiversiteit.
Vergis je echter niet! Ondanks dat Paarse Vrijdag over het algemeen een actiedag is die vooral op middelbare scholen wordt gevoerd, vindt dit jaar voor het eerst Paarse Vrijdag ook plaats op basisscholen in heel Nederland. Ook slaan dit jaar Student Pride NL en de Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (COC Nederland) de handen ineen om alle hogescholen en universiteiten in Nederland op 11 december in het paars te kleuren. Dit doen deze organisaties omdat in het hoger onderwijs lhbti’s nog altijd tot vier keer vaker worden gepest en gediscrimineerd dan niet-lhbti’s. Student Pride NL en COC Nederland willen op deze manier bijdragen aan een veilig studieklimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele geaardheid en gendervoorkeur.
Je vraagt je na dit alles nu waarschijnlijk af: waarom dan paars? Paarse Vrijdag is in 2010 ontstaan als ‘Spirit Day’ in de Verenigde Staten toen scholieren paarse kledij gingen dragen om hun steun te betuigen aan medescholieren die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is hiervoor gekozen omdat in de regenboogvlag, welbekend van de LHBTI+ beweging, de kleur paars staat voor ‘spirit’. Scholieren hoopten hiermee medescholieren die zich onzeker voelden om wie of wat ze zijn, te steunen bij hun innerlijke strijd en aan te moedigen om zichzelf te zijn.
Tevens was het GSA dit jaar uitgenodigd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, te weten Ingrid van Engelshoven, om mee te varen met de botenparade van de Pride Amsterdam. De organisatie van Pride Amsterdam heeft helaas moeten besluiten de Pride een jaar uit te stellen in verband met het coronavirus. In 2021 zal hopelijk het GSA wel te zien zijn met de botenparade!
Vind je het concept Paarse Vrijdag interessant? Kijk dan dit korte filmpje over de jeugdige Wen Long, wie is geboren als intersekse via de site van GSA of via deze link (het wachtwoord is: PV2020): https://app.frame.io/reviews/8855df2e-1579-44d3-91c4-6ad4d7400f23/4abe5f7c-7427-45e0-8086-e28f0a904e4b
Bronnen:
https://www.gsanetwerk.nl/paarsevrijdag/
https://www.scp.nl/dsresource?objectid=38098&type=org
https://www.gsanetwerk.nl/nieuws/gsa-pride/
https://www.coc.nl/jong-school/paarse-vrijdag-op-11-december-voor-het-eerst-ook-op-de-basisschool
https://paarsevrijdag.nl/hogeschool-of-universiteit
https://www.gsanetwerk.nl/nieuws/stuur-een-regenboogkaart-naar-een-roze-senior/