Een van de grootste angsten van vrouwen is verkracht worden. Deze angst wordt gedeeld door vrouwen in alle landen. In Nederland geeft één op de acht vrouwen aan ooit te zijn verkracht, voor mannen is dit één op de 25. Gelukkig hebben we in Nederland de mogelijkheid om verkrachtingen aan te geven en hulp te zoeken. Dit is echter niet vanzelfsprekend in andere landen. Pakistan staat bijvoorbeeld op nummer zes van gevaarlijkste landen ter wereld voor vrouwen. Verkrachtingen komen in dit land vaak voor en verkrachtingszaken kunnen in Pakistan jaren duren, als ze überhaupt al voor de rechter komen. Daar is echter wel een verandering gaande. Er is namelijk een nieuwe wet aangenomen die verkrachters sneller en zwaarder straft.
De president van Pakistan, Arif Alvi, heeft een wetsvoorstel ondertekend waarin staat dat verdachten van zedendelicten sneller berecht en zwaarder bestraft moeten worden. Door de nieuwe wet moeten rechtbanken zedendelicten in maximaal vier maanden afhandelen. Ook worden de slachtoffers van deze delicten beschermd, worden daders geregistreerd en hoeven vrouwen geen tweevingertest meer te ondergaan, om na te gaan of de vrouw wel maagd was voor de verkrachting. Naast de snellere berechting wordt er ook zwaarder gestraft. In het ergste geval kan de rechter nu chemische castratie of executie opleggen voor verkrachting.
Het wetsvoorstel werd gecreëerd doordat een vrouw werd verkracht door twee gewapende mannen in het bijzijn van haar kinderen. Vele vrouwen begonnen te protesteren. Ze gingen de straat op met borden met de tekst “hang de verkrachters op” en “verbreek de stilte, stop het geweld”.
Activisten vinden deze nieuwe wet niet genoeg. Ze zeggen dat de oorzaak van het probleem hier niet door verholpen wordt. De redenatie dat de vrouwen zelf de oorzaak zijn van het feit dat zij verkracht worden, zit in de maatschappij van Pakistan ingenesteld. Alleen als hier verandering in komt, kan het probleem aangepakt worden.
Ondanks de ophef over de wet, was deze nodig in Pakistan. De vrouwen daar kunnen nu rustiger ademhalen, al is het probleem nog niet helemaal opgelost. In Nederland is het gelukkig wel beter, al moet er hier ook nog veel veranderen. Te veel mensen raken nog betrokken bij zedendelicten. Ook moet het slachtoffer bijvoorbeeld blauwe plekken of andere verwondingen laten zien en moet hij of zij duidelijk ‘nee’ hebben gezegd of zich hebben verzet tegen de daad. Geen verzet betekent nog geen instemming.
Zedendelicten is nog altijd een gevoelig onderwerp. In elk land en elke cultuur komt het wel voor, maar hierdoor moet het geen normaliteit worden. Verkrachtingen en aanrandingen in het algemeen moeten verminderd worden, niet alleen voor de veiligheid van vrouwen, maar ook voor het welzijn van de samenleving.
Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/16/pakistan-voert-wet-door-in-strijd-tegen-verkrachtingen-a4024022
https://fondsslachtofferhulp.nl/statistieken-seksueel-geweld/
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/06/politie-registreert-meer-zedenmisdrijven
https://www.planinternational.nl/actueel/de-tien-gevaarlijkste-landen-voor-meisjes-en-vrouwen
https://centrumseksueelgeweld.nl/verkrachting/
https://nos.nl/artikel/2347980-groepsverkrachting-leidt-tot-vrouwenprotest-in-pakistan.html