De zaak van Nicky Verstappen is misschien wel een van de bekendste zaken uit de Nederlandse geschiedenis. Hoewel de zaak al ruim twintig jaar oud is, vond vanaf 28 september tot en met 16 oktober van dit jaar eindelijk de inhoudelijke behandeling ervan plaats. Op vrijdag 20 november 2020 om 13:30 uur zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak, die vele Nederlanders, maar met name de familie van de destijds elfjarige Nicky, al jaren bezighoudt. Vindt dan eindelijk de veroordeling plaats waar zij zo lang op hebben moeten wachten? Of wordt Jos B., de verdachte in deze zaak, toch vrijgesproken?
De feiten
In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween de uit Limburg afkomstige Nicky Verstappen van recreatieoord De Heikop op de Brunssummerheide, waar hij met een aantal dorpsgenootjes op zomerkamp was. Na een intensieve zoektocht werd het lichaam van de jongen een dag later, in de avond van 11 augustus, op ongeveer anderhalve kilometer van het recreatieterrein gevonden. Bij de zoektocht werden politie, militairen, de marechaussee, een speurhond en zelfs een vliegtuig ingezet. Er werd vrij snel geconcludeerd dat Nicky niet langer in leven was, maar de doodsoorzaak kon niet met zekerheid worden vastgesteld.
Een aantal jaren verstreken. Nieuwe verdachten werden door justitie verhoord, maar zonder resultaat. Dit veranderde toen de politie in januari 2018 besloot om een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren. Hoewel een doorbraak lang op zich liet wachten, maakte het OM op 22 augustus 2018 bekend dat er een DNA-match van 100 procent was gevonden. Het DNA was afkomstig van Jos B.. Ondanks het feit dat Jos B. niet aan het onderzoek had meegedaan, kon hij worden gevonden doordat zijn familie hem als vermist had opgegeven en de politie het DNA van zijn spullen kon vergelijken met de sporen die op Nicky waren aangetroffen. Enige tijd later werd de toen 55-jarige Limburger aangehouden en opgepakt in Spanje.
De stand van zaken
Ondertussen zijn we twee jaar verder en heeft het OM 15 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens hen is sprake van ‘onomstotelijk bewijs’. De advocaat van Jos B., Gerald Roethof, is het hier echter niet mee eens. Jos B. wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag, wat inhoudt dat hij Nicky om het leven heeft gebracht om een ander delict, namelijk seksueel misbruik, te verhullen. Volgens Roethof kan dit niet worden bewezen, waardoor “het scenario van het OM als een kaartenhuis ineen valt”. Het OM reageerde hierop door aan te geven dat zij inderdaad niet precies weten wat er met Nicky is gebeurd, maar dat zij ervan overtuigd zijn dat Jos B. schuldig is aan het misbruiken en doden van de jongen. Dat zij het precieze verhaal niet kunnen reconstrueren, is volgens hen ook helemaal niet nodig, want: “Wij vertellen geen verhaal, wij brengen de feiten en omstandigheden naar voren”. Daarnaast gaf het OM aan het wettig en overtuigend bewezen te achten dat Jos B. in het bezit was van kinderporno, maar ook hier ontkent B. alle betrokkenheid.
Volgens Roethof zal de rechtbank B. moeten vrijspreken door het gebrek aan bewijs. Dat het DNA van Jos is aangetroffen op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky, betekent volgens hem nog niet dat de jongen misbruikt is. Het DNA kan er volgens Roethof ook op “onschuldig wijze” zijn gekomen. Op de vragen hoe het DNA van B. dan aan de binnenkant van de onderbroek is gekomen en hoe het kan dat er zelfs twee speekselsporen zijn aangetroffen, wordt geen antwoord gegeven.
Laatste woord
Jos B. zijn laatste woorden waren dat hij Nicky gevonden heeft had op de heide, maar dat de jongen toen al niet meer in leven was. Hij zou naar eigen zeggen hebben gecheckt of Nicky nog ademde, hem hebben aangeraakt en omgedraaid en zijn kleding hebben gefatsoeneerd. Toen hem gevraagd werd waarom hij niet naar de politie is gegaan, zei hij dat hij bang was dat zijn verleden van zedendelicten hem verdacht zou maken, want “Wie gelooft er nou een ex-delinquent?”. Voor de rest beroept B. zich op zijn zwijgrecht en zei hij tegen de ouders van Nicky dat hij hen niet de antwoorden kan geven waar zij naar verlangen. B. zegt tot op de dag van vandaag, behalve van het feit dat hij zo laat gemeld heeft dat hij het lichaam heeft gevonden, nergens spijt van te hebben.
Wat er nou precies is gebeurd in die bewuste nacht van 9 op 10 augustus 1998, wie de waarheid spreekt en welk scenario de rechtbank het meest overtuigend acht, zal op 20 november moeten blijken. Tot die tijd wacht iedereen in spanning af.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Nicky_Verstappen
https://www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/zaak-nicky-verstappen
https://nos.nl/artikel/2352061-advocaat-jos-b-zoomt-in-op-vragen-over-misbruik-nicky-verstappen.html
https://nos.nl/artikel/2350163-jos-b-nicky-verstappen-was-al-dood-toen-ik-hem-vond.html